Sirkelslag SCHOOL

We gaan toch voor goud?!

Joke van Zuijlekom, docent PCGVO

Sirkelslag 2016 ‘We gaan toch voor goud?!’

Voor de zomervakantie zie ik de aankondiging van Sirkelslag. ‘Een Boost voor je GVO lessen…’ Geschikt voor de groepen 7 en 8. Ik geef les aan wel vijf verschillende groepen 7 en 8 en vraag me af of ze allemaal mee kunnen doen. En jawel....geen probleem! Leuk, ik ben benieuwd!

In oktober komen de lespakketten binnen. Thuis bekijk ik de DVD. Er zijn drie lessen: Eerst een introductie over het leven van Kimaru en daarna twee lessen met allerlei opdrachten.

 

En dan is het zover! Begin november de eerste les over Kimaru. Het filmpje spreekt aan. Kimaru is van dezelfde leeftijd als de kinderen in mijn groep. We praten erover met elkaar. Daarnaast wordt de gelijkenis van de talenten (Mattheüs 25) genoemd. Iedereen heeft talenten gekregen. De gelijkenis lezen we uit de Bijbel in Gewone Taal en we praten er samen over. Wat is jouw talent? Waar ben jij goed in? De kinderen vertellen aan de buurvrouw of buurman waar hij of zij goed in is. Stralende ogen als ze horen dat iemand vindt dat ze zo goed kan helpen.

 

Ik vind de les zo leuk dat ik besluit om ook de groepen 5/6 mee te laten doen.

 

 

Dan breekt de tweede week aan. Voor de eerste opdracht zitten de kinderen in de kring.  Ze moeten een hardgekookt ei doorgeven met de voeten. De timer staat op 8 minuten…..best lang, maar de kinderen vinden het geweldig! Het ei rolt de eerste ronde wel 15 keer op de grond en komt behoorlijk gebutst uit de strijd. Maar ik vind dat ze trots op zichzelf kunnen zijn!

De presentator Rachel benadrukt dat we allemaal talenten gekregen hebben. ‘In de Bijbel, zegt ze, wordt het vergeleken met een lichaam. Een hand kan iets anders dan een voet. Jullie kunnen ook verschillende dingen… misschien is er wel iemand die goed raadsels op kan lossen…’

 

De laatste opdracht van deze les had ik willen filmen! Maak een kippenhok met papier en plakband. Er moet een verdieping op zitten en jullie moeten goed samenwerken.  Leuk om te zien hoe ze dit met elkaar klaarkrijgen. Mede door het wedstrijdelement worden ze erg gestimuleerd om samen te werken. Eén groep heeft bedacht om het papier op te rollen en zo pilaren te maken. Erg knap! Een andere groep had zelfs nog tijd voor wat groen in de tuin.

 

Verschillende keren word ik begroet met: ‘Juf gaan we weer verder met dat spel?’ ‘Ja’, zeg ik dan: ‘We gaan toch voor goud ?’ Ze hebben er zin in!

 

De laatste les begint lekker actief. Commando… ! In de eerste ronde zijn er wat kinderen af, gelukkig mogen ze een tweede ronde weer mee doen. Tot slot: schoenen ruilen. Een enkeling zag dat niet zitten… maar de meesten deden enthousiast mee en de wereld van Kimaru kwam dichterbij…. de schoenen zaten niet altijd lekker… 

 

We houden nog even tijd over om na te praten. Over Kimaru, talenten en het leuke spel. Volgend jaar doen we beslist weer mee!