Voor altijd jong!

Jan Hendriks, bestuurslid PC GVO

Voor altijd jong!

Het was op een avond van Hemelvaartsdag toen wij aan onze vijf jaar oude kleindochter vertelden dat onze zus en zwager op reis waren gegaan naar Israël. Haar snelle spontane reactie was: “dan zijn ze mooi te laat, want Jezus is vandaag naar de hemel gevaren”. Wij stonden perplex: ze zit op een openbare school in een vrijzinnig Drents dorp, waar bijna iedereen naar dezelfde school gaat en voor zover ze naar een kerk gaan is het naar die ene oude hervormde dorpskerk. Zo ook mijn kleindochter.

 

Ik realiseerde me opeens hoe onbevangen kinderen op verhalen reageren en hoe veel moeite ik met mijn rationele hoofd hiermee heb. Het is overigens goed om hierbij nog te vermelden dat op die ene openbare dorpsschool al vele jaren tot ieders genoegen GVO en HVO lessen worden gegeven. Kinderen maken geen onderscheid tussen objectieve en subjectieve feiten. Verhalen leven voor hen en ze vragen zich niet af of iets “echt” gebeurd is. Ze gaan ermee verder in hun leven.

 

Wat zou het toch mooi zijn als wij ook voor altijd jong konden blijven. Niet navelstaren, niet naar de hemel kijken of Jezus nog wel te zien is of weer terug komt misschien. Nee, gewoon in Zijn geest aan de gang gaan. Gelukkig deden de apostelen dit na de Hemelvaartsdag uiteindelijk ook. Ze gingen weer aan het werk en ze stichten een gemeenschap. Het leven van de eerste christengemeente, zoals dit wordt beschreven in Handelingen 2, vanaf vers 43, kan ons nog steeds inspireren!