Blog

Vier de toekomst!

Elsbeth Voets, medewerker PC GVO

Vier de toekomst!

Vrolijke hoedjes, glitters op de wangen en kleurige bloemen. Groot feest op 19 mei in het kloosterhotel in Amersfoort. We vieren met de sector GVO en HVO dat het wetsvoorstel van structurele financiering aangenomen is. Samen vieren we onze toekomst.

Feliciteer uitbundig

In het kloosterhotel hangt een gezellige sfeer. Er zijn meer dan 300 bezoekers en dat levert een lange rij op bij het inschrijven. Met een bakje koffie loop ik de kerkzaal binnen en kies een mooie plek. Drie toespraken, dat is een lange zit maar dat blijkt toch mee te vallen. We worden al snel aan het werk gezet. “Zoek iemand op die in zijn kleding iets hetzelfde heeft als jij en feliciteer de ander uitbundig”.

Politiek betrokken

Jurn de Vries, voorzitter van de sector, neemt de aftrap. Hij vertelt dat het debat over ons wetsvoorstel maar liefst vijf uur duurde. In de Eerste Kamer nog nooit eerder vertoond. Dat geeft aan dat de politiek betrokken is bij ons werk. Met het aannemen van de wet kunnen wij weer groeien! De voorzitter maakt bekend dat hij afscheid neemt omdat zijn zittingstermijn afloopt. Als dank voor al zijn werk ontvangt hij een staande ovatie.

Bijzondere samenwerking

Loes Ypma van de PvdA staat op het podium. Politieke collega’s Voordewind, Rog en Bruins zitten ook in de zaal. Mooi om deze verbondenheid met de politiek te proeven. Loes Ypma geeft aan dat het een bijzonder proces is geweest waarin de politiek en de sector samen optrokken. De manier van samenwerking maakt de organisatie van GVO en HVO bijzonder. De verhalen in de vormingslessen zijn waardevol voor iedereen! Weten wie je bent….”je maakt een selfie van je binnenkant”. Een schitterende uitspraak van een leerling.

Je maakt een selfie van je binnenkant

Liefde zal de toekomst blijven bepalen

Nico Stuij, de kartrekker van de lobbycommissie, neemt ons mee in het lobbyproces. Het is een lobby van 17 jaar geweest. Wat een lange adem en een vastberadenheid! Indrukwekkend. Wij hebben nu toekomst en mogen leerlingen voorbereiden op hun toekomst. Zij mogen deel uitmaken van een menswaardige samenleving en daaraan ook bijdragen. Deze menswaardige samenleving staat tegenwoordig onder druk, wij proberen de leerlingen te leren om goed om te gaan met zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. De liefde zal de toekomst blijven bepalen.

Je kunt het hart niet veranderen zonder een verhaal te vertellen

- Martha Nussbaum in de religieuze intolerantie (2012)- 

De kracht van verbeelding

Na een heerlijke lunch en ontmoetingen met docenten loop ik door de mooie kloostergangen. Op naar de workshop ‘De kracht van verbeelding’. De eerste vraag: “Wie kan er tekenen?” Een paar weifelende vingers gaan omhoog. Wat blijkt?! Iedereen kan tekenen! Eigenlijk bestaan onze tekeningen uit universele tekens. Wat een ontdekking. Je kunt echt alles tekenen.

Toekomst voor GVO en HVO

Dan onze slotopdracht: teken je droom voor GVO/HVO. Heerlijk om ongecompliceerd te verbeelden: we gaan voor groei! Met al deze bruisende, creatieve, passievolle en feestelijke docenten gaan we een mooie toekomst tegemoet.

 

De gehele fotoimpressie van de sectordag is te zien op gvoenhvo.nl