Blog

Leren delen met Sint Maarten

Joke van Zuijlekom (docent)

Sint Maarten

In het Noorden van het land wordt elk jaar enthousiast Sint Maarten gevierd. Tijdens de GVO- les wordt daar bij aangesloten. Waar komt dit feest eigenlijk vandaan? Wat is de bedoeling van het feest?

Samen ontdekken we dat dit van oorsprong christelijke feest eigenlijk een bedoeling heeft die we een beetje vergeten zijn. De bedoeling is dat we leren om te delen met elkaar. Zoals Martinus vroeger zijn jas deelde, zo verzamelen kinderen lekkers om van dat lekkers uit te delen.

 

We praten met elkaar over de stelling: van geld geven word je armer.

Veel kinderen begrijpen het:

het kan je juist rijker maken als je iets weggeeft.

Het is goed om anderen te helpen. Ik pak mijn portemonnee en haal er tien euro uit. 'Dus,' vraag ik, ‘als ik deze tien euro weggeef, word ik niet armer?’ Er wordt over doorgepraat. Aan de ene kant wel, want mijn portemonnee is leeg, maar aan de andere kant niet, want het geeft je een goed gevoel, dus word je er rijker van. Het maakt je blij.

 

Maar dan Lian. Ze kijkt me open, vrolijk en een beetje uitdagend aan. ‘Ik zeg het maar heel eerlijk hoor. Ik geef niks weg. Ik geef nooit geld aan goede doelen of arme mensen. Ik houd het gewoon zelf. Ik koop ervoor wat ik wil. Snoep of onzin dingen… gewoon wat ik wil.’

 

Er valt even een stilte. In die korte stilte gaat er van alles door mij heen: wat erg eigenlijk dat dit meisje nooit geleerd heeft om te geven. Die ervaring nog nooit gehad heeft… en in een opwelling zeg ik: ‘Dus jij hebt nog nooit geld gegeven aan een goed doel, aan iemand die het nodig had?’ ‘Nee,’ zegt ze, ‘en dat ga ik niet doen ook. ..’

 

Ik geef haar de tien euro die ik nog in mijn hand heb. ‘Kijk,’ zeg ik, ‘hier heb je tien euro, wil je dat komende week geven aan een goed doel? Dan hoor ik volgende week wel waaraan je het gegeven hebt. Ga je die uitdaging aan?’

Lian kijkt me verbaasd aan. ‘Echt? Mag ik die tien euro? En mag ik het zelf weten waar ik het aan besteed?’ Ik knik. ‘Ja. Als het maar een goed doel is. Als je er maar iemand blij mee gemaakt hebt…’

 

De rest van de groep reageert. Geroezemoes, opmerkingen.  Eline die naast haar zit, zegt:

‘Wow Lian, dit vergeet je nooit weer…’

En dat was nou net de bedoeling…