Een verhaal op de grond

Aletta Wilsing (docent)

Een verhaal op de grond 

Nieuwsgierige gezichten kijken om het hoekje van de deur. “Wat gaan we doen juf?” Ik zet de spullen klaar voor de les. “Hebben we een verhaal op de grond?” vragen ze als ze zien dat ik de kussens klaar leg. Ik knik. “Yes”, wordt er geroepen.

 

Het is tijd om te beginnen. Ik doe de deur open en zie een stapel schoenen en een keurige rij kinderen. Ze weten hoe het gaat……Een voor één geef ik ze een hand en vraag: “Ben je klaar voor het verhaal?” Verwachtingsvol en enthousiast zeggen de kinderen ja. Dan zoeken ze een plekje in de kring op de grond. Als iedereen een plekje heeft gevonden beginnen we. We kijken wat het verhaal ons brengt.

 

In het mandje zit een blauw vilt. Dat leg ik neer en eroverheen komt een geel stuk vilt. Dat is de kust langs het water, want dat het blauwe vilt water is, wordt wel duidelijk door het bootje wat erin komt te liggen. De stad Ninevé en Jona worden ook op hun plek gelegd en dan begint het verhaal. Jona die de andere kant uit gaat naar Tarsis. Hij had niet verder bij Ninevé vandaan kunnen gaan. En dan komt de storm en gooien de scheepslui Jona overboord. Het gaat over de vis die Jona opslokt en later weer uitspuugt. Als Jona voor de tweede keer wordt geroepen door God gaat hij naar Ninevé. Hij zegt de mensen dat ze slecht zijn en dat God zegt dat ze hun leven moeten beteren. Ze krijgen spijt en worden goed.

 

Als het verhaal afgelopen is kijk ik de kring rond en vraag mij af wat de kinderen het mooist vonden van dit verhaal. Iemand zegt: 'Ik vind het zo mooi dat Ninevé niet verwoest werd en dat de mensen van slecht, goed worden'. Een ander zegt: "Dat Jona zich overboord laat gooien om de andere mensen te redden, want anders waren ze misschien allemaal wel verdronken. Dat had ik denk ik niet gedaan…." Dan zegt een meisje: "Dat Jona een tweede kans krijgt. Ja, want hij leeft nog". En dan wat aarzelend: "misschien……. heeft God die vis wel gestuurd om Jona te redden".

Weet je wat bijna niemand weet over God? Dat God tweede kansen geeft.

Een andere jongen haakt hier op in: "Weet je wat bijna niemand weet over God"? Dat God tweede kansen geeft. Hij wil niet boos op ons zijn, maar Hij wil juist van ons houden en wijst daarbij naar de stad Nineve.

 

Wat een ontdekkingen doen deze jonge kinderen met elkaar. Om je over te verwonderen en stil van te worden….