Een enorm cadeau

Aletta Wilsing, docent PC GVO

Een enorm cadeau

Na alle drukte van Sinterklaas stappen we samen met groep 7/8 de stilte van Kerst in. Het voelt vrij abrupt en iedereen moet nog in de ‘kerstsfeer’ komen. We starten de les met het aansteken van de Adventskaarsen.

Maar wat is Advent eigenlijk? Advent is voor deze kinderen een onbekend begrip. Ik vertel ze wat het is. Oh ja zegt een van de kinderen: “Gaan we weer over dat Baby’tje vertellen”? Dat klopt inderdaad. Nu weten ze het weer.

 

Als de kinderen klaar zijn voor het verhaal pak ik het Kindje uit de voerbak. “Dit is Jezus, het Christuskind”.  Het verhaal wat ik vertel is een  ‘Godly Play’ verhaal en wordt verteld met behulp van houten figuren. We zitten in een kring op de grond. Het verhaal komt tot groei in het midden van de kring. Er komen steeds meer figuren uit het kerstverhaal bij: moeder Maria, Jozef de vader, de ezel en de koe, de herders en de drie koningen, de wijzen. De kinderen luisteren aandachtig en vinden de houten figuren prachtig.

                                                               

Na het verhaal stel ik de vraag: “Ik vraag mij af wie of wat van deze familie spreekt jou het meest aan?” Zonder lang na te hoeven denken zegt een van de jongens: “Die wijze met dat goud in het kistje. Die is echt rijk. Zo’n groot cadeau voor een baby”! De andere kinderen zijn het met hem eens. “Ja dat goud is toch wel een enorm cadeau”. We praten hier samen over.

 

Na een poosje vraag ik of zij ook zo’n groot geschenk mee zouden nemen naar dit kindje Jezus. “Ja zeker” klinkt het, zonder enige aarzeling, “ ik zou mijn x-box aan hem geven”. En zo volgen er nog meer grote cadeaus, die heel waardevol voor deze kinderen zijn. Misschien is het wel het mooiste wat ze bezitten.

 

Het doet mij denken aan het lied: Als je veel van iemand houdt geef je het mooiste wat je hebt, dat is heel gewoon. Omdat God van mensen hield, gaf hij ’t mooiste wat hij had, Zijn eigen Zoon. Hoe ik ook denk, hoe ik ook denk, een mooier geschenk ken ik niet. Deze kinderen waren bereid om hun mooiste cadeaus aan het Christuskind te geven. Wat bijzonder om ons op deze manier samen voor te bereiden op de komst van dit Kind.