Blog

Blijf je zitten of sta je op?

Carla van Ee

Wat een mooie avond was het! Er kwamen 9 leerlingen een presentatie geven in de Bethelkerk over een thema waar ze vier weken aan hadden gewerkt. Afgelopen weken waren er spannende momenten, waarop ik dacht: 'Oei, waar ben ik aan begonnen?' Maar tijdens de bijeenkomst wist ik weer waarom: Ze leren hier zoveel van! Hun presentaties waren erg goed, ontroerend, met humor, want ondanks de soms wat stoere houding willen ze een mooie wereld voor iedereen!  

Waar sta je voor?

Stel je eens voor, dat er iemand is die een jonge olijfboom moedwillig kapot maakt. Dat er iemand is die niet mee wil dromen van een mooie toekomst voor iedereen? Wat doen wij dan? Blijven wij zitten? Of staan we op? Dit was de start van het project: het verhaal over een olijfboom en wat nodig is om deze boom te redden. Een verhaal waar ze met de vorm ‘verhalend ontwerpen', hun eigen verhaal koppelden. De leerlingen hebben nagedacht waar zij voor staan en voor willen gaan. Ze hebben samengewerkt en gaven iets van henzelf aan anderen door. En dit doorgeven deden de leerlingen op woensdagavond 3 april in de Bethelkerk. Best spannend! 

Presentatie

9 van de 12 leerlingen gaven zich op om een presentatie te geven in de Bethelkerk. In deze kerk worden in de veertigdagentijd zogenaamde avondgebeden gehouden, waarbij mensen even stilstaan en nadenken over het leven. Het thema van deze woensdagavond was: ‘Blijf je zitten of sta je op?’ Leerlingen, ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en gemeenteleden waren er deze avond bij. De presentatie ging over discriminatie, armoede, het kappen van bomen, de leefwereld van de dieren, kindermishandeling en vluchtelingen. De leerlingen gaven heel goed weer wat ze zien, voelen, meemaken en vertelden waar ze van willen blijven dromen. En wat de leerlingen hierover vertelden, raakte!  

Dromen delen

Indrukwekkend om dit project op deze manier af te sluiten. Het was waardevol dat de leerlingen hun dromen voor deze wereld deelden met anderen. En het was een bijzondere samenwerking met de gastvrije Bethelkerk. De leerlingen leerden nu niet alleen de kerk als gebouw kennen, maar mochten ook kennis maken met een echte dienst. Ontroerend om hen te horen spreken over een vrije wereld zonder aanslagen en oorlogen, voor de vrijheid van kinderen en ook voor hun opa’s en oma’s. De leerlingen die op de gitaarschool van mijn dochter zitten speelden op hun gitaar het mooie lied: ‘When you believe’. 

 

Iedereen ging met de vraag naar huis: Blijf ik zitten of sta ik op?